Много хора не са наясно с университетите във Великобритания и ако вие сте един от тях, то тази статия е точно за вас. Но не си мислете, че след прочитането на тази статия ще сте наясно точно кои университети са най-правилни за вас. Избирането им е дълъг процес на проучване, който не може да бъде избегнат.

Първата стъпка, която трябва да бъде предприета от ваша страна е да бъдете на 100% наясно какво точно искате да учите. Не може да тръгнете да проучвате всички университети при положение, че не знаете какво желаете да правите в по-късен етап от живота си. Всяка специалност си има своята индивидуалност и това прави някои университети по-добри от други.

След като вече знаете какво ще учите по време на престоя ви във Великобритания, аз ви съветвам да се запознаете с няколко инструменти за проучване на университети. Първият от тях са класациите. Аз като традиционалист ви препоръчвам тази на Guardian поради простата причина, че там има данни, които липсват при други техни конкуренти. От падащото меню изберете специалността, която искате да учите, след което системата автоматично ще пренареди учебните заведения. Също така ще видите няколко статистически колонки, които ще ви дадат още по-добра оценка за университета.

Не бъдете изцяло доверчиви към информацията, която предлагат класациите и никога не съдете по авторитета на даден университет. Много от тях са наистина много добри, но не във всички области. Всички те имат собствени уеб сайтове. Информацията там също може да е объркваща, но и същевременно доста полезна. Погледнете как изглежда общежитието им например.

"Хвърченето в облаци" е една от най-често срещаната черта при българите. Не може ученик с диплома 5,00 да кандидатства в Оксфорд или Кеймбридж. Не че диплома 5,00 е ниска, но при положение, че тези университети са в топ 10 на света... Има много добри висши учебни заведения, които не изискват изключително висока диплома, но пък са доста напред в класациите! Въпроса е да откриете този, който най-много ще ви допадне. Правилният избор е съвкупност от много елементи и фактори.

Leave a Reply